Led 12 2012

To musíš prostě cítit

0

Udělej to jak to cítíš. Tvorba musí vycházet zevnitř. Prostě to uděláš a hotovo.
Použij intuici.
nebo moje oblíbené
Buď sám sebou.

Tyhle věty slýcháme od učitelů, umělců, zkušených podnikatelů, či mudrců. Cítíme, že je na nich něco pravdy, ale ve skutečnosti se nám chce spíš z plna hrdla zařvat: jak, proboha JAK?!

Moje babička peče naprosto parádní koláče. Mouka, mléko, vajíčko, uhňést, naplnit, posypat… no co vám budu vykládat, hotový koncert. Přál bych každému je někdy ochutnat. Kdybych tak uměl dělat design tak, jak moje babička peče koláče, to by byla paráda. Když se ale babičky zeptáte, kolik čeho tam dává a jaktože jsou tak skvělé, řekne, že neví přesně, dělá to tak nějak odhadem. Podle citu. Hodně jsem nad tím přemýšlel a dostal jsem se k tomu, že je celé to umění zakořeněné v tom, jak se člověk učí.

Osobně považuji vaření za umění, takže věřím, že co platí pro něj, platí obecně pro design, architekturu, spisovatelství… No a protože jsme na syrovém blogu, tak si dneska něco uvaříme. Představte si, že umíte uvařit jen čaj a tím to hasne, ale to vám nestačí a jednoho dne se rozhodnete udělat třeba palačinky. Můžete to zkusit podle citu a intuice, ale bez dalších znalostí byste to mohli zkoušet věčně. Je před vámi celý vesmír možností toho, jak nakombinovat všechny možné ingredience a způsoby přípravy.

Podíváte-li se na přiložený obrázek, hned vlevo nahoře vidíte spoustu variant, ale nevíte na co se zaměřit a čím začít. Proto by se asi každý z nás podíval po nějakém receptu, kde je vysvětlené, jak se dělají palačinky. Tím dostane část mapy a cesty, kterými se může vydat. Když pak už umíme palačinku, můžeme se pustit do něčeho složitějšího a naučit se třeba špagety.

Když pak děláme těstoviny opakovaně, můžeme trochu zaexperimentovat s omáčkou a dochutit si ji podle citu. To už začínáme sbírat zkušenosti a objevovat možnosti kolem pevně daných cest, které nám daly recepty, co jsme si přečetli. Na druhou stranu, když se pak někoho zeptáme, jak se dělá dort (nebo cokoliv na co vám nestačí hrnec s vodou a pánvička), asi vám moc nepomůže, když dotyčný řekne: dort, to je něco, co musí vycházet zevnitř.

Nakonec, až uvaříme recepty z celé kuchařky a pravidelně zkoušíme, co nám jak chutná, jestli se nějaký recept nedá trochu upravit a máme tisíckrát vyzkoušené, jak syrový steak je nejlepší, pak to je chvíle, kdy se všechny ty naučené recepty začnou v hlavě rozpouštět. Struktura, která vyrostla ze zkušeností jako břečťan po žebříku, už ten žebřík vůbec nepotřebuje, protože je dost pevná sama o sobě.

To je fáze, kdy se vědomosti a zkušenosti internalizují a přecházejí z vědomí, kde nad nimi musíme přemýšlet, do podvědomí, kde je vykonáváme intuitivně. V podstatě zapomínáme na pravidla, která jsme se dříve naučili, poučky, kterých jsme se drželi a jednáme tak, jak to vychází z nás zevnitř. Je to práce, která se pak blíží stavu flow, je přirozená, zábavná a bez větší námahy.

S vařením to vypadá zjevně, ale když dojde na méně zmapované obory, jako třeba naučit se designovat hry, ta cesta už zdaleka tak zjevná není. V práci mi často vyčítali, že jsem teoretik. Bylo to tak a nestydím se zato, protože když člověk nemá zkušenosti, nezbývá mu, než si o těch věcech přečíst. Nelituji toho, protože když se přidala zkušenost a zamíchalo se to v jednom hrnci, dělám dnes mnohem intuitivněji a všechno je tak nějak snazší, přirozenější a víc zevnitř.

Učení se novým věcem je dlouhodobý proces, který v každé své části potřebuje jiné vstupy. Zkušenost se těžko obejde bez teorie (nechcete-li znovu vynalézat kolo) a teorie se neobejde bez vlastní zkušenosti. Pokud máte zkušenosti, ale přijde vám, že se nikam dál neposouváte, je čas si o svém oboru přečíst něco nového, co vám dá další příčky, po kterých se dá vydat. Máte-li místo toho načteno, ale vaše výsledky jsou nepřesvědčivé, je potřeba si vyhrnout rukávy, pustit se do práce vlastníma rukama a nabrat praxi.
Chcete-li dělat snadno, intuitivně a přirozeně, výrazně pomohou příčky, které už postavil někdo jiný a odvaha experimentovat a objevovat při šplhání po nich.




Související články:



Napsat komentář